Om Trollhättans JK på rf.se

Trollhättans Judoklubb höll för fyra år sedan på att gå i graven. Istället för att lägga ner verksamheten knöt Lars Johansson näven i fickan och bestämde sig för att vända skutan. Framgångsfaktorerna? Prova på-verksamhet i skolan, nära till träningen för barnen och rekrytera ledare bland föräldrarna.
Lars Johansson startade sin judokarriär som förälder till en son som började med judo. Idrotten tilltalade snabbt båda och fick Lars Johansson att vilja engagera sig mer. För fyra år sedan hade föreningen Trollhättans Judoklubb bara en tränare och knappt några motionärer alls, men det ville han ändra på. Sagt och gjort. Idag har föreningen snart två hundra aktiva.  rf.se bad Lars Johansson att lista de viktigaste framgångsfaktorerna.

1. Prova på-verksamhet i skolan
Att arrangera prova på-verksamhet är kanske ingen nyhet i sig, men enligt Lars Johansson ligger framgången i att sköta det proffsigt men samtidigt enkelt. Genom att ha ett nära samarbete och bra kommunikation med rektorer och lärare är det lätt att samordna aktiviteter inom skolans ramar och i anslutning till att barnen slutar skolan.

– Första terminen hade vi verksamhet i tre skolor, nu till våren blir det i nio och målet är att alla barn i årskurs ett till sex ska prova på judo, berättar Lars Johansson.

2. Tillgänglighet för barn och ungdomar
Förutom att träningen kommer till barnen måste barnen ha enkelt och nära att komma till träningen. Därför anordnar Trollhättans Judoklubb träningen i tre skolgymnastiksalar. Efter första april har de en fjärde, helt egen, dojo. Om barnen enkelt kan ta sig till träningen, eller föräldrarna har en kort sträcka att skjutsa, blir tröskel lägre.

– Vi märkte särskilt på flickorna att de i mycket högre utsträckning kom när träningen var nära hem och skola, säger Lars Johansson.

Alla barn börjar träna i en gymnastiksal i maximalt två terminer, sedan är det dags för flytt till den stora dojon. Så dags tror Lars Johansson att intresset vuxit sig så starkt att motorn att komma till träningen är starkare och närheten mindre viktig.

3. Rekrytera ledare bland föräldrarna
Att hitta ledare till verksamheterna är ofta ett problem för många föreningar. Ofta är det ungdomar mitt uppe i sina egna idrottskarriärer som får hjälpa till med att träna sina yngre klubbkompisar. Trollhättans Judoklubb gjorde tvärtom. De rekryterar sina ledare bland föräldrarna. Föreningen erbjuder en enkel vuxenträning för alla föräldrar som vill förstå vad deras barn sysslar med, och efter ett års träning är de flygfärdiga att träna barn.

– Man måste inte ha tio års erfarenhet och svart bälte för att lära barn att göra kullerbyttor, och många föräldrar är ju redan engagerade i judon via barnen. På så vis har vi många ledare, säger Lars Johansson.

Idag har Trollhättans Judoklubb snart två hundra aktiva, anordnar själva fyra judotävlingar om året och har gott om tränare. Både nya och välmeriterade tränare som coachat olympier. Tiden när föreningen behövde låna in tränare från grannklubbarna är förbi – nu siktar Trollhättan Judoklubb på att bli Sveriges bästa klubb och judoakademi.

Detta gick den 15  mars 2011 att läsa på rf.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *